Αρχικη APOLITIC Οι Πρώτοι που αντιστάθηκαν. Μανώλης Απόστολος

Οι Πρώτοι που αντιστάθηκαν. Μανώλης Απόστολος

Απο Θοδωρής Φλου

 80 χρόνια πριν, οι δύο νέοι πήραν μια απόφαση  που έμελε να γραφτεί ως η πρώτη αντίσταση κατά της βέρμαχτ. Οι πρώτοι των πρώτων ήσαν ο Σάντας και ο Γλέζος.

Αυτοί οι δύο νέοι ίσως ποτέ να μην φαντάστηκαν το μεγαλείο της νύχτας εκείνης που ακόμα μνημονεύουν όλοι όσοι   το παίζουν πατριώτες, μα τρέχουν πίσω από την ασφάλεια του κοίτα την δουλειά σου.

Δεν νομίζω πως μπορώ να πω πολλά, άλλωστε έχουν όλα ειπωθεί για το κατέβασμα της σβάστικας και το ξεφτίλισμα του παντοκράτορα  κατακτητή. Φυσικά όσα και να ειπωθούν είναι λίγα χωρίς καμία υπερβολή. Οι πρώτοι όμως χλευάστηκαν από μερικούς Ελληναράδες και μάλιστα με γραπτό λόγο που μένει κι ας κάνουν πως ξεχνάνε. Οπότε θα σταθώ στα λόγια που ειπώθηκαν .

Ποιος Έλληνας δεν είναι περήφανος για εκείνη την πράξη;

Ναι, αλλά τότε υπήρχαν και εκείνοι που έλεγαν αυτά:

Από την εφημερίδα Ακρόπολη της 1ης Ιουνίου.

«Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τας φρένας αυτοί που υπεξήρεσαν εν ώρα νυκτός, την Γερμανικήν σημαίαν, η οποία εκυμάτιζεν, επί της Ακροπόλεως, παραπλεύρως της Εθνικής μας Σημαίας. (…) Διότι μόνον παράφρονες ή όργανα ξένης προπαγάνδας ημπορούσαν να διαπράξουν μιαν τόσο επαίσχυντο (…) πράξιν (…). Το Ελληνικό Έθνος υπεδέχθη την σημαίαν του Νέου Ράιχ, που εδημιούργησεν η μεγαλοφυής διάνοια του Αδόλφου Χίλτερ, ως σημαίαν ενός υπό πάσαν έποψιν μεγάλου και ανέκαθεν φίλου προς την Ελλάδα λαού, ως εν σύμβολον αποκαταστάσεως μιας ειρηνικής περιόδου, ως εν σύμβολον δικαιοσύνης (…) και πολιτισμού. Και είναι βέβαιον ότι αν οι δράσται του εγκλήματος της, περιήρχοντο εις χείρας του ελληνικού λαού, θα λυντσάροντο από αυτόν τον ίδιον ως εχθροί της πατρίδος μας».

Στα μούτρα σας ρε… που είπατε εχθρούς της πατρίδας τους πρώτους των πρώτων. Δοσίλογοι και πατριώτες δεν πάνε μαζί κι αυτό δεν αλλάζει με καμία προπαγάνδα. Τώρα βλέπουμε στο ρόλο της τότε εφημερίδος όλα τα βοθροκάναλα που αλλοιώνουν κάθε τι ανθρώπινο και αντιστασιακό , απέναντι στον μισανθρωπισμό της εξουσίας.

 Τιμή τρέφω μόνο σε κείνους που η τρέλα τους αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και αντίστασης. 30 Μαΐου 1941 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ 80 χρόνια μετά και είναι ακόμα χθες. Φυσικά οι πατριδοκάπηλοι ακόμα οι ίδιοι.

You may also like

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι το αποδέχεστε αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα